Köyhän Sri Lankan väestö koki järkyttävän katastrofin lähes päivälleen 11 vuotta sitten, kun tsunami iski maan rannikolle. Elämän on jatkuttava. Tässä yksi esimerkki yhteistyöstä, jolla ihmisten arkipäivää voidaan pienin avustuksin viedä eteenpäin.

Boossan kylässä Sri Lankassa on toiminut neljän vuoden ajan pieni maksuton 80 oppilaan iltapäiväkoulu, jossa opetetaan luku- ja kirjoitustaidon lisäksi englantia ja matematiikkaa. Koulu on tarkoitettu lapsille, joiden perheillä ei ole varaa kustantaa maksullisen koulun 50 euron lukukausimaksua ja järjestää kuljetusta koulumatkoille. Keskiansio Sri Lankassa on 30 euroa kuukaudessa.

Koulun ovat perustaneet vapaaehtoisissa avustustehtävissä toiminut jyväskyläläinen Tellu Vasama ystävänsä Helenan sekä idean isän, srilankalaisen Dilip Kumaran kanssa. Dilip Kumara halusi perustaa koulun, jotta kylän lapsilla olisi mahdollisuus parempaan elämään. Koulu rakennettiin hänen kotipihalleen, jossa perhe huolehtii kouluun liittyvistä käytännön toimista ja ylläpidosta. Koulussa työskentelee yksi palkattu opettaja, jonka työtä Dilip avustaa.

Telluschoolissa annetaan perusopetusta neljällä luokka-asteella, jonka jälkeen on mahdollista hakea jatko-opintoihin. Koulu on arvostettu Boossan kylässä. Oppilaat tulevat kouluun parhaimpiinsa puettuina hyvissä ajoin, joskus opetusta kuuntelemaan jäävien vanhempiensa saattelemina. Koulu alkaa täyttyä innokkaista oppilaista jo tuntia ennen opetuksen alkamista. Telluschoolissa järjestetään oppilaiden toiveesta opetusta myös joulukuussa, joka Sri Lankassa on yleensä koulujen lomakuukausi. Koulu toimii muutenkin kyläläisten kanssa yhteistyössä. Siellä on käynyt suomalaisia vapaaehtoisia, mm. lääkäreitä ja rakennustöissä avustaneita. Kyläläisille on jaettu myös lahjoitussilmälaseja. Koulun toiminnasta voi lukea enemmän osoitteessa telluschool.blogspot.com.

Toimii lahjoitusvaroilla

Sama kolmikko on perustanut 20 kilometrin päähän uuden 300 oppilaan koulun, jossa annetaan sekä aamupäivän alkeisopetusta että iltapäivän jatko-opetusta. Koulu vihitään käyttöön jouluna. Todennäköisesti nämä maksuttomat yksityiskoulut ovat ainoat koko maassa. Kaikki toiminta ja koulujen ylläpito kustannetaan suomalaisin lahjoitusvaroin. Opetuksen turvaamiseksi tarvitaan lisää tukea. Kaikki tuki on tarpeen, myös pienet kertalahjoitukset. Lahjoitukset menevät suoraan koululle opettajan palkkaan sekä tarvike- ja opetusmateriaaleihin. Tukiyhdistyksen ylläpitämiseen ei kulu lahjoitusvaroja.

Tule mukaan! Telluschool Tukiyhdistys ry:n tilinumero on FI81 1045 3500 2700 45.

Lue lisää ja katso kuvia:
Suomen Yhteisöakatemia Oy:n facebook
Telluschool in Sri Lanka, Hikkaduwa

© Kalevi Tikka,Suomen Yhteisöakatemia Oy. Kaikki oikeudet blogissa kirjoitettuun materiaalin ovat kirjoittajalla ja Suomen Yhteisöakatemia Oy:llä.

Blogin materiaalia voidaan käyttää muissa sähköisissä ja painetuissa julkaisuissa, edellyttäen, että niissä mainitaan ”Copyright © Kalevi Tikka, Suomen Yhteisöakatemia Oy 2015” sekä lisätään linkki www.sya.fi