”Olen todella pahoillani. Näinhän ei missään tapauksessa pitäisi käydä.” pahoitteli Invalidiliiton pääjohtaja Petri Pohjonen A-Studiossa (7.1.). Invalidiliitto omistaa Validian, joka on Suomen suurin vammaispalvelujen asumispalvelujen tuottaja. Viranomaiset ovat löytäneet epäselvyyksiä ja huomautettavaa 40 prosentissa Validian 40 yksiköstä.
”Omistajan näkökulmasta tää on hyvä asia, koska nää asiat tulee pintaan. Ne tulee meillekin toisella tavalla tiedoksi ja voidaan puuttua”, Pohjonen jatkaa.
Tässä on jotain tuttua. Vuosi takaperin Esperi Caren ja Attendon vanhusten hoivakodit olivat rikkeiden ja asiakkaidensa laiminlyöntien vuoksi julkisuudessa.
Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohannin pahoitteli: ”Emme ole kuulleet niitä hiljaisia viestejä, joita henkilöstöltä on tullut. Nyt ne otetaan vakavasti.” Aarnio-Isohanni jatkoi: ”… nyt (hoitajia) tullaan vakinaistamaan ja … lisäämään henkilökunnan määrää.” (HS 27.1.2019)
Kaikissa julkisuuteen tulleissa tapauksissa johtajat ovat olleet tai ainakin kertovat olleensa tietämättömiä tai huonokuuloisia niille kriittisille viesteille, joita asukkaat, omaiset ja henkilökunta ovat lähettäneet. Mikä on estänyt puutteiden ja laiminlyöntien korjaamisen heti, kun niistä on kerrottu esimiehille ja johdolle? Henkilöstön ja asiakkaiden mukaan he kuitenkin ovat reagoineet: ongelmista raportoinut työntekijä on kutsuttu puhutteluun (Esperi Care) tai jopa asiakkaalle kostettu, kun hän esitti kritiikkiä kohtelustaan (Validia).
Hoivayhteisöjen omavalvonta ei riitä. Onko Valvira sitten ainoa keino toteuttaa yhteisöjen laadun valvontaa ja lain noudattamista? Kannattaisiko kokeilla myös yhteisöllistä johtamista: avointa keskustelua, aitoa asiakkaiden ja henkilöstön kuuntelua sekä päätöksentekoa, jossa kaikkien osapuolten tarpeet otetaan huomioon?
Aiheeseen liittyvät ajankohtaiset koulutukset
– Avaimet yhteisölliseen johtamiseen
– Yhteisöhoidon koulutukset – YhteisöAkatemia
Kari Murto
© Kari Murto, Suomen Yhteisöakatemia Oy. Kaikki oikeudet blogissa kirjoitettuun materiaalin ovat kirjoittajalla ja Suomen Yhteisöakatemia Oy:llä.
Blogin materiaalia voidaan käyttää muissa sähköisissä ja painetuissa julkaisuissa, edellyttäen, että niissä mainitaan ”Copyright © Kari Murto, Suomen Yhteisöakatemia Oy 2020” sekä lisätään linkki www.sya.fi
Kommentoi aihetta...