Löysin sattumalta talteen ottamani lehtileikkeen (HS 29.1.18), jossa on toimittaja Satu Vesantolan juttu Tampereen Koukkuniemessä sijaitsevasta Kontukodista. Lähes päivittäin mediasta saa lukea ja kuulla uutisia ja kuvauksia vanhustenhoidon surkeasta tilasta ja tallettamassani artikkelissa kerrotaan kodista, johon ei itseänikään pelottaisi mennä.
Toisin kuin hoitokodeissa yleensä Kontukodissa asiakas on keskiössä kaikessa mitä tehdään.
26 asukkaan yhteisössä eivät elämänrytmiä ohjaa laitosrutiinit kuten tiukat aikataulut aamu- ja iltapesuineen, henkilöstön vuorovaihtoraportit tai yksityiskohtaiset aamu- ja iltavuorojen tehtävämäärittelyt. Esimerkiksi iltavuorolaisten ei tarvitse laittaa asukasta vuoteeseen ennen yövuorolaisen tuloa eikä huolehtia iltapesuista ja pyjamanvaihdoista, koska vanhukset voivat mennä nukkumaan silloin, kun haluavat. Kontukoti on aidosti vanhuksen koti ja siellä eletään kuin kotona eletään. Asukaskokouksissa vanhukset voivat esittää huoliaan ja toiveitaan. Henkilökunnan kiireettömyys ja ajan antaminen vanhuksille luo kotiin hyvän ja terapeuttisen ilmapiirin. Asukkaita autetaan tekemään, mitä he haluavat ja tekemään asioita, joista he pitävät.
Hoitajia Kontukodissa ei ole enempää kuin muissakaan hoitokodeissa. Asukkaat ovat vuokralaisia ja palveluja tuottaa osakeyhtiö, jonka 11 osakkaasta viisi työskentelee yhteisössä. Tampereen kaupunki valitsee asukkaat ja ostaa palvelut.
Aiheeseen liittyvä ajankohtainen koulutus:
– Yhteisöhoidon 2-vuotinen koulutus
Kari Murto
© Kari Murto, Suomen Yhteisöakatemia Oy. Kaikki oikeudet blogissa kirjoitettuun materiaalin ovat kirjoittajalla ja Suomen Yhteisöakatemia Oy:llä.
Blogin materiaalia voidaan käyttää muissa sähköisissä ja painetuissa julkaisuissa, edellyttäen, että niissä mainitaan ”Copyright © Kari Murto, Suomen Yhteisöakatemia Oy 2018” sekä lisätään linkki www.sya.fi
Kommentoi aihetta...